Sesungguhnya Islam itu teramat cantik, tidak mungkin mengetepikan kecantikan seni fotografi yang istimewa, yang mampu menyentuh jiwa dengan 'cahaya islam' yang hakiki - Peter Sanders


Follow Us @soratemplates

Khamis, 13 Februari 2014

Pi IKEA??? Sekarang tak perlu lagi!

Khamis, Februari 13, 2014 12 Comments


Dulu kan zaman keroje, pantang IKEA ada sale je mulelah saya tak senang duduk. Kena-kena pulak ade sekor syaiton besor dok hasut ajak tuang keje pi soping sana akaka..
*Wei Aju ko jangan terasa tau hiu hiu...*
Tapi la ni semenjak dua menjak jadik dapur opiser bertarap donia nih, ate maleh no nak gi sana.

Takde duit saje le bagi alasan maleh. Kah, kah...



Tapi rak ni memang saya carik dah lama dah since dari baru pindah umah ni sebabnya saya dah beli sebelum ni... tapi tak cukup le pulak. Barang melebihi muatan cenggitulah jadiknya. Merata la saya carik tapi idok jumpe jugak rak yang sama macam yang kat IKEA tu. Boleh je beli yang lain design tapi tercabar la kewibawaan i sebagai bekas pelajar senireka kejuruteraan ni kannn.. (tanak kalah tu, ihiks!)

Di satu hari yang tenang... (kononnya)

Godek punye godek sekali terjumpak la dengan page Small Palace kat pesbuk. Dia ni juai barang-barang dari IKEA secara online. Amatlah sesuai untuk

kaki pemalas, 
kaki jimat, 
kaki malas nak beratur, 
malas nak carik parking 
dan
malas nak ayat toklaki ajak gi soping macam saya hehee.... 

Opkos la korang kena bayar sket untuk postage tapi same gak kan, korang gi sana bayar parking, bayar duit minyak bla, bla... kalau order ngan dia ni korang boleh beli barang dengan satu jari je sambil nguyah kopok dan ditemani secawan kopi panas lagi! Dijamin tangan dan kuku korang bersih dan tumit tak pecah berdiri lama!


So akhirnya dapatlah saya memiliki rak idaman saya tu hehe... Orang kata dah alang-alang beli tu kan, saya beli lah sekali clip plastik makanan ni. Haishh... tulah masalahnya- nak beli satu, pi beli dua. Tu blom masuk supermarket lagi. Nak beli limau sebiji je.. tapi ubat jerawat, kopiko, ceklat kat display rack sume pun saya hangkut. Udahnya janji tadi gi paso nak belanja bawah dua hengget akhirnya jadik lapan puloh dua hengget lima posen, haishhh!


Ok nak cite lagi satu benda. Hari yang sama dapat parcel SmallPalace ni, dapat jugak barang yang saya hoder dari hakak Shilla ni. Suke sangat weh! Pernah baca blog orang tu dia pernah beli seketui je benda alah ni RM80/- tapi ngan hakak Shilla, dua bijik camni tujuh poloh hengget je untung tak untung wehhhh! (tumbuh tanduk)


Ni versi dah diisi dengan cereal pek 150gm. Boh yang kotak kecik dulu wehhh demi untuk testing hehe...

|
|
|
|
V

Amacam? Cantik tak? Cantik tak?....


Signature

Selasa, 4 Februari 2014

D.I.Y: Projek Wall Sticker ;)

Selasa, Februari 04, 2014 8 Comments


 
Haritu saje je jalan-jalan blog orang tengok jeles caner dorang deko umah memasing maka tersinggahlah ke blog Rencah Kehidupanku ni. Bila tengok dia pasang wallsticker rasa cam teringin le plak tapi usaha meng'usha' big bosh tak berapa berjaya sebab dia sonyapppp jo, huhuu... maka saya dah lupekanlah aje hasrat murni buang duit itu... Tetiba selang seminggu, dua lepas tu dia bagi duit suruh gi beli mana yang saya berkenan. Wahhhh...Teruja mak!!! Well, nak kata apekannn... isteri mithali le katekan... tak push bebel pun dapat. *Riak dahhhh!* Agaga...


Sebelum tu memang saya dah lama berkenan ngan design dari Wall Sticker Paper Deco Malaysia ni. Harga RM50 satu roll oklah tu sebab saya cuma nak pasang kat tabletop aje. Saya pilih kaler dan corak ni sebab nak transform tabletop saya jadik ala-ala English style gituh *ecehhhhh...*


Okeh adik-adik, memula sekali korang kenalah bersihkan dulu tempat yang nak ditampal nanti tu ye. Ambik kain bersih dan lap sampai korang pasti kawasan tu dah bebas dari habuk dan sebarang bendasing yang mengganggu ye.

Cermin-cermin yang ade kat dinding tu kena cabut dulu ok.

Kendian, sediakan wallpaper sticker, gunting, pensil, pembaris dan kalau ada pita ukur pun okeh.


...CAMNER NAK MULA...
  1. Ukur dulu berapa panjang dan lebar tempat kite nak tampal tu kemudian tandakan ukuran tu pada belakang wallpaper sticker tadi.
  2. Lepas gunting, kopek sikit bahagian hujung sticker tu dan buka terus sampai lebih kurang 4 inci dan kemaskan bahagian belakang sticker yang tak bergam tu supaya tak mengganggu time nak menampal kang.
  3. Acu kat tempat nak tampal tu kiri kanan. Kalau dah puas ati, baru lekapkan bahagian 4 inci tadi tu kemudian tarik melurut perlahan-lahan baki sticker tadi tu ke bawah. Sepatutnya dengan cara ni sticker tu akan lekap dengan cantik (takde bubble-bubble dah) tapi kalau ade boleh je bukak balik dan cuba lagi sekali, dua kali, sepuloh kali, seratus kali... ikut sukelah. Tapi kalau dah seratus kali bukak dah tak rupa sticker jangan plak gi marah tukang jual wallpaper tu yek! Ahaks!
  4. Tips: Untuk jimatkan sticker, pastikan korang ukur betul-betul supaya tak banyak sticker yang tak guna dikendian hari. Lagi satu, jangan risau kalau nak tampal sini sikit sana sikit sebab bile dah tampal memang tak nampak dah kesan menampal tu. Nampak even aje *kalau korang pro cam saya lah haha, konon!*


Hasilnya....

Ada lebih lagi saya tampal kat tepi tangga ----->

Lampu ni memang datang sekali dengan sticker pokok dan burung tu. Saya beli dengan Almari Nora dah lama dah tapi nampak cam tergantung sebab tapaknya tak jejak tanah haha... so dengan adanya brick sticker tu barulah nampak cam dia ade tapak berdiri sketkan. Tapi sekarang ada masalah barulah pulak! Nampak macam tapak dinding dia tak habis tapi.... sticker dah yillek so buat-buat tak nampak je sudah! :P


  Signature

Selasa, 24 Disember 2013

D.A: Menu Lunch/ Dinner -7

Selasa, Disember 24, 2013 6 Comments


Haaa... menu kali ni saya dapat hasil sumbangan atkiners kat kelab FB gak. Memula cam tak caya sebab dia kata memang rasa macam nasi goreng. Secara logiks-nyer-lah-kan, takkanlah masak kobis boleh rasa nasik? Huk-a-loh... saya ni kan banyak tengok channel CI so saya pun teraiii... MEMANG BETUL TAK TIPU nyahhh- rasa dia memang macam nasi goreng! Jadi meh saya share resepi ni kat korang untuk diterai pulak eh. Resepi ini diberi nama Nasi Goreng Tipu hehe...

Bahan-bahannya: -
Bunga kobis dicuci bersih dan toskan (ikutla nak berapa banyak)
Sedikit udang geragau/ udang kering/ udang hidup/ ikan bilis (tengok dalam peti ais mana yang ada thee...)
Sebiji dua telur ayam
Sedikit cili kisar (ikut tahap kepedasan yang dikehendaki)
1-2 biji bawang merah dan bawang putih dihiris nipis
Garam & serbuk perasa
sedikit minyak untuk menumis


Caranya: -

  1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang. Bila dah layu masukkan udang dan masak sampai naik bau. Lepas tu masukkan cili dan tumis sampai garing.
  2. Kendian masukkan telur dan biarkan sampai dia separuh masak baru masukkan bunga kobis serta perasakan dengan garam atau serbuk perasa dan kacau rata. Tadaaa... siap dah nasi goreng tipu anda! Budak-budak pun tertipu okeh har,har, har...



Signature

Khamis, 19 Disember 2013

D.A: Menu bekpes -4

Khamis, Disember 19, 2013 2 Comments

 

Menu bekpes yang ni senang jek tapi sodap! In fact sebenarnya korang boleh je godam sikit je resepi biasa bertukar kepada sesuatu yang lebih sodap macam hini. Meh kaji bahannya: -

Bahan-bahannya: -
Telur sebijik
Lada sulah
Sedikit parutan cheese
2 ketui sosej (nak lebih skeatilah)
Tomato dan sayur salad

Caranya: -

  1. Goreng je telur tu dalam minyak yang sedikit. Kalihkan dan terus bubuh sedikit lada sulah dan parutan cheese ikut la berapa banyak korang suke ek. Pastu lipat dan angkat taruk atas pinggan.
  2. Sosej tu panggang je atas periuk pemanggang ajaib sampai masak. Dah siap masukkan dalam pinggan dan letakkan tomato yang dipotong dadu dengan sayur salad disebelah. Dah siap! Senangkan!



  Signature

Isnin, 16 Disember 2013

D.A: Menu Lunch/Dinner 6

Isnin, Disember 16, 2013 0 Comments


Sebelum korang baca sampai menitik-nitik airliur *haha* adalah penting untuk mak bagitau yang menu ni hanya sesuai untuk mereka yang dah dapat berat ideal cam saya dan makan sekali-sekala je *atau lebih tepat sebulan atau dua bulan sekali hiu hiu* tau... sebabnya menu ni mengandungi kandungan gula dalam rempah perapan so bagi yang baru-baru nak mulakan atkins tu- TOLONG JANGAN MAKAN INI! Thee...


Bahan-bahannya: -

Daging lembu/ kambing sukeatilah nak berapa banyak pun hehe...
Rempah Madu Kambing Istimewa Fiza (sile beli dengan tokeinya kat sini)
Bawang besar
Sayur salad
Timun jepun
Tomato dipotong dadu
Sedikit mayonis
Garam
Lada sulah
Bawang goreng
Daun sup & daun bawang seadanya



Caranya: -

  1. Lembutkan daging menggunakan pressure cooker selama 30 minit dan toskan. Airnya toksah buang. Taburkan bawang goreng, daun sup dan daun bawang serta perasakan dengan garam. Dah jadik sup hehe...
  2. Daging tu kendian korang perap selama 1 jam atau lebih lagi mantap rasanya. Bila tiba masa nak panggang, lumur lagi sikit rempah kasik lagi sedap hehe... Pastu gunakan periuk pemanggang ajaib untuk memanggang. Tayah guna minyak yang banyak kalau korang guna pemanggang ni sebab kalau korang tak boh minyak pun dia tak melekat dan dia masak sekata juga. Cuma kite bubuhkan seoles minyak zaitun supaya bagi garing dan lembab sket je ok.
  3. Bila dah nampak garing kedua-dua belah bolehlah diangkat dan hiris nipis-nipis. So korang akan dapat garing di luar dan lembut di dalam! Hee...
  4. Untuk salad pulak macam biasa, cuma campurkan kesemua ssayur tu dan gaulkan dengan sedikit mayonis dan garam serta lada sulah sampai korang rasa puas hati. Apa lagi? Makanlah! ;P


Signature

Selasa, 10 Disember 2013

D.A: Menu Lunch/Dinner -5

Selasa, Disember 10, 2013 4 Comments


Menu ni kita pakai fish fillet lagi tapi ingat ye, sebaiknya korang pilih fish fillet yang tak breaded sebab yang ber'breaded' camni masih tinggi kalorinya sebab ada kandungan roti di situ. Meh nengok caner nak wat: -

Bahan-bahannya: -
2 keping fish fillet (atau buat 4 terus sekali untuk dinner)
(Untuk sos tartar)
Beberapa sudu mayonis (ikut suke ati koranglah)
Sedikit cili jeruk (ikut kalau nak pedas boh la banyak)
Sedikit daun parsley dicincang halus
Sedikit bawang besar dipotong dadu
Garam
Minyak Olive
Sedikit perahan lemon


Caranya: -

  1. Fish filet tu dipanggang dalam kuali pemanggang ajaib sampai masak. Tak perlu minyak. kalau nak nampak garing sikit cuma percikkan sikit minyak olive je dah.
  2. Untuk sos tu, gaulkan aje sume bahan-bahannya dan akhir sekali perah sedikit jus lemon. Dah siap!
  3. Hidangkan dengan daun salad atau apa je sayur yang korang nak. Den punye sayur dah abes time ni har har...


Notakaki Saiz Tujuh:
Jangan risau pasal kalori. Saya dah cek sos ni kandungan carbo dia cuma 1gm aje untuk satu serving!


Signature

Isnin, 9 Disember 2013

D.A: Menu Lunch/Dinner -4

Isnin, Disember 09, 2013 4 Comments


Menu yang ini tak berapa sesuai untuk peng'diet atkins' tegar ye. 

Sebabnya untuk ayam ni saya perap dengan Rempah Ayam Madu so ada kandungan gula yang tinggi di situ. Kalau ikut info pakcik gugel, katanya kadar carb dalam madu saja ialah 84.4 gram huhu... Tapi kalau korang peng'diet' suam-suam kuku cam saya ni boleh aje. Yang penting jangan makan dengan nasi dan jangan amal selalu, okeh!


Bahan-bahannya: -
2 ketul ayam (4 ketul untuk makan malam sekali kalau malas hiu hiu...)
Sedikit rempah ayam madu (saya beli ngan Fiza. Sapa nak beli boleh direct kat dia)
Daun salad
Daun Kubis
Tomato dipotong dadu
Satu sudu besar mayonis
Garam


Caranya: -

  1. Perap ayam dengan rempah ayam madu selama sejam dan panggang sehingga masak.
  2. Sayuran digaulkan dengan garam dan sesudu besar mayonis. Siap dan boleh dihidangkan dengan ayam madu panggang tadi!



Signature

D.A: Menu Lunch/Dinner -3

Isnin, Disember 09, 2013 0 Comments


Resepi ni saya bagi nama 'Fish Fillet & Salad'. Untuk yang 'newbies' atau yang betul-betul perlu jaga kadar kandungan carb dalam makanan dorang, saya kena bagitau yang 'breaded fish fillet' macam ni adalah tidak boleh ye anak-anak. Disebabkan ade roti di situ maka kandungan carb dia agak tinggi so susahlah kalau korang betul-betul nak turun berat badan dengan cepat. Sebaiknya korang carik fish fillet yang kosong tanpa breaded atau nak fresh lagi, beli je ikan sekor dan belah buat fillet (kalau rajin ler hehe...).

Untuk menu ni saya cuba guna gravy sos hijau dari blogger Ummisalsabila sebab saya suka sangat sos fillet caribbean kat Secret Recipe tu. Cuma saya terpaksa skip krim masakan tu so resultnya taklah sesedap sos kat SR dan rupanya pun memang lain la dari resepi dari blogger ni huhu... takpe Farah, kate nak kurusss... Meh tengok bahannya: -

Bahan-bahannya: -
Sekeping dua fillet ikan (bergantung kepada berapa banyak korang nak bedal)
Daun salad
Daun kobis
Tomato dipotong dadu
Garam
Minyak olive

(Untuk sos hijau)
1 sudu butter
3 ulas bawang putih
Satu genggam daun parsley segar
1 kotak kecil krim masakan (skipped yang ini kalau nak kurus! Har har!)
Sedikit herba dill (saya takde nih)
Garam
Black pepper
Limau nipis atau lemon

Caranya: -
  1. Fish fillet tu dipanggang guna minyak olive yang sedikit saja dalam kuali pemanggang ajaib. Boleh guna kuali biasa tapi kena guna minyak banyak so itu tak berapa elok untuk kesihatan pun kan?
  2. Untuk salad: Gaulkan kesemua sayuran dengan minyak olive dan garam
  3. Untuk sos hijau: Panaskan kuali bersama satu sudu butter.Masukkan 3 ulas bawang putih yang dicincang, segenggam daun parsley yang dikisar halus, masukkan krim masakan, sedikit herba dill (jika ada), garam, black pepper dan sedikit perahan limau atau lemon.Masak sehingga mendidih.Siap!


Signature

D.A: Menu Lunch/Dinner -2

Isnin, Disember 09, 2013 2 Comments


Macam biasa, menu untuk lunch biasanya boleh dibuat sebagai menu dinner jugak. Cuma korang mungkin boleh ubah 'salad'nya ataupun 'gravy'nya. Menu yang ini pun ekcelli menu yang paling simple dan selalu kite buat yeitu- Telur dadar hehe... cume kite ubahsuai sikit dari biasa je. Meh tengok bahannya: -

Bahan-bahannya: -
2 biji telur
sedikit bawang besar
sedikit serbuk lada putih
sedikit cheese parut
garam
daun salad disiat kecil-kecil
kubis dihiris nipis
tomato dipotong dadu
satu sudu mayonis
minyak olive

Caranya: -

  1. Panaskan minyak. Sementara tu pukul telur dengan bawang besar, serbuk lada putih dan garam sampai berbuih. Kemudian tuangkan ke dalam kuali.
  2. Bila hampir masak, taburkan cheese parut ke atas telur tadi dan balikkan sekejap terus angkat.
  3. Untuk saladnya: Campurkan kesemua sayuran dan digaulkan dengan garam dan sesudu besar mayonis. Senangkan? 


Signature

D.A: Menu bekpes -3

Isnin, Disember 09, 2013 6 Comments


Ini feveret saya heheh! Memang saya selalu makan bekpes style cenggini tapi dulu makan dengan roti bakar yang disapu peanut butter dan jem stoberi. Rasa dia perghhhhh!!! Tapi skang lupekan pasal roti tu ye. Kite makan telur ni je sudah! Haa... kate nak kurus haha...

Bahan-bahannya: -
2 biji telur
sedikit cheese parut
sedikit serbuk lada hitam/ lada putih
tomato dipotong dadu
sedikit butter


Caranya: -

  1. Cairkan butter di dalam kuali dan sementara itu, pecahkan telur kedalam bekas dan campurkan garam serta serbuk lada hitam/ lada putih (jangan kacau)
  2. Tuang telur tadi kedalam kuali dan biarkan sehingga separuh masak. Taburkan keju parut ke atasnya rata-rata. Berapa banyak tu terpulanglah kat korang. Lepas tu baru kaup balik dan bila nampak telur tu dah masak sume bolehlah diangkat ke dalam pinggan.
  3. Taburkan tomato yang dah dipotong dadu. Boleh jugak gantikan dengan sayur lain tapi saya memang suka makan tomato hehe... weiii, tomato boleh bagi kulit cantik tauuuu!



Signature
Follow Me at flickr! .