Sesungguhnya Islam itu teramat cantik, tidak mungkin mengetepikan kecantikan seni fotografi yang istimewa, yang mampu menyentuh jiwa dengan 'cahaya islam' yang hakiki - Peter Sanders


Follow Us @soratemplates

Khamis, 31 Januari 2013

Resepi: Pie malas thee...

Khamis, Januari 31, 2013 14 Comments


Malas tapi tingin nak makan pie cengginilah jadiknya hehe... intinya macam wat inti karipap aje pastu korang boh je dalam pie pastry (beli kat supermarket punye) abes cite! Ni resepi intinya: -



2-3 ulas bawang merah dan putih
3-4 ketul ubi kentang (potong dadu dan rebus sampai lembut. Kendian toskan kata Chef Riz)
1 papan daging kisar Ramli (kan dalamnya ada 2 papan so pakai 1 je udah)
2 sudu serbuk kari daging dibancuh dengan sedikit air untuk dijadikan pes
Sedikit daun kari
1 biji bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis dan buah pelaga
Garam dan perasa sesuka hati


Cara masaknye: -
Tumis bawang sampai layu dan wangi pastu masukkan rempah-rempah dan daun kari tu. Bile dah wangi masukkan pes kari dan tumis lagi sampai pecah minyak. Pastu masukkan ubi dengan daging dan biarkan masak. Masukkanlah garam dan perasa. Bile dah siap, masukkan je dalam pastry pie pastu bakar- dah siap! Nyum!



Signature

Selasa, 15 Januari 2013

Sayonara AZDE! Sob! Sob!

Selasa, Januari 15, 2013 9 Comments


Sebenarnya ni cite dah basi tapi lambat nak cite sebab saya down syndrome ngan line tenet ni. FEI (For Everybody Information- hehe... cipta singkatan baru sesuke hati) saya sekalang sudah officially naik pangkat *la sangat* jadik D.O. (Dapur Officer daa...)


Kenaikan pangkat ni memang berat sebenarnya nak terima sebab saya dah mule keje sejak abes SPM lagi yeitu kire-kire 17 tahun yang lepas. Tak sambung belajar? Owh memang saya sambung tapi kat kolej swasta je sebab saya takde sape nak sara kos pengajian since arwah abah saya pergi mengadap Ilahi sebaik je saya abes amek SPM. So terpaksalah saya belajar berdikari- siangnya kerja, malam dan hari minggu gi kelas-study.


So hari terakhir saya kat AZDE haritu, company wat farewell sappede sket kat Jombali Jalan Genting Klang nun. Ekcelli keje kat AZDE ni bukan keje pertama saya. Asalnya saya ni keje melukis tapi tulahkan kalau dah takdir namanya- ko study cemana pun, ko minat cemanapun tapi kalau Allah SWT dah tulis nak jadik gini-jadiklahkan. Ni keje-keje yang saya pernah wat dari awal mule bekerja sampai le kat AZDE: -

  • 1995 (tengah tunggu result SPM taim nih! Masih sweet 17 gituh- KONON)= Saya saje carik pengalaman keje kat tempat wat batik jadik Pelukis Batik dengan gaji cuma RM217 aje! Tapi mase tu kan baru je merasa dapat gaji, so banyak tu pun dah rasa manyak giler! Thee...
  • 1996= Siang keje sebagai penyambut tetamu kat MIA (Malaysian Institute of Art). Malam study grafik. *perghhh korang jangan tak tau Mak Jemah taim tu sikit punye slim hahaha... pakai kebaya dok depan kaunter sambut tetamu bajet bagus jek agaga*
  • 1997= Praktikal kat WARTA Superstore Selayang sebagai Artist (skang dah tutup). Habes praktikal terus boss amek keje sebab cun rajin design gile hebat tak cukup staff.
  • 1998= Keje sekejap kat kilang wat jubin sebagai Graphic Designer. Kojo den pe laei kalau bukan reka design tiles baru. Tapi boss tu cam h***m so sekejap je kat situ. Lagipun dari Jalan Ipoh tetiba dia pindah kat Seri Kembangan- jauh giler. Pendek kate mase keje sana tak pernah merasa dapat tengok matahari. Mana taknye kalau kuar keje kol 6:30 pagi, sampai umah kol 9:00 malam tiap-tiap hari. So saya brenti sebab takut hilang Vitamin E.
  • 1998= Keje dengan AZDE bermula disini. Tu pun sebenarnya saya keje kat group publication so keje saya melukis illustrasi untuk buku cerita kanak-kanak. Tapi dek kerana saya satu-satunya staff mase itew, jadik sayalah gak tukang gi bank, tukang sapu sampah, tukang anto surat dan segala tukang yang boss leh kasik haha... 

  • 1999= Taim ni Malaysia dilanda kegawatan ekonomi. Saya yang tak high score subjek Prinsip Akaun ni pun tetiba bleh tau sangat apa yang melanda negara pada masa itu. So terpaksa terima hakikat bile bahagian publication itu terpaksa memindahkan saya ke bahagian company secretary. *Mase ni dah nak kawen so terpaksa la redha keje ape pun sebab tengah kumpui duit kui, kui!*
  • 2000= Disinilah segala-galanya bermula. Sebenarnya waktu ni AZDE dah berpecah so saya plak tak minat lansung wat keje secretary ni maka saya amek keputusan nak jadik isteri pemalas mithali jek kat umah *owh ye mase ni dah tawen ngeee...* Lagi pulak pak ustad memang soh saya dok umah aje lepas tawen. Maklumlah, bini cun baru nak belajar jadik isteri orang. Tapi tetiba arwah partner saya Encik Azmi (masa tu Boss saya lah kan) call ajak saya join company sebab tak de staff yang tau pasal secretary task kecuali saya *kembang idung* pastu pak ustad plak ijinkan saya tolong arwah sementara dia dapat staff lain yang sehebat saya huahua... *sedikit perasan*
  • 2002= Masa ni staff dah ramai maka pak ustad pun mintak saya berenti keje dan cadangnya nak jadik penghuni Bukit Beruntung sebab dekat ngan tempat keje pak ustad. Ghumah sume dah survey, surat brenti pun dibagi tapi malangnya surat tu kena reject sebab arwah mintak saya stay tolong dia lagi. So saya pun staylah dan tak jadik pindah umah. Tahun tu jugak saya lulus lesen secretary so bermulalah kerjaya saya sebagai Company Secretary dengan gigihnya.
  • 2003= Alhamdulillah rezeki Allah nak bagi sebab tahun ni arwah lantik saya jadik partner company dan secara automatiknya saya mengambil-alih pengurusan management bermula dari sini. *Sebenarnya bile dipikir-pikir balik, mase nilah Allah dah bagitau arwah yang dia akan meninggal awal sebab tu dia letgo siap-siap urusan duniawi dia dan train saya- sob!*

  • 2005= Pengalaman yang tak mungkin akan saya lupakan sampai bila-bilapun bilamana 2 orang staff saya tiru tandatangan saya untuk dapatkan client bagi diri sendiri. Bukan tu aje, akaun syarikat pun diubah ke nombor akaun dorang dan sempat gak dorang sebat 3 bijik henpon company sebelum kegiatan hebat dorang tu terkantoi bilemana satu hari client dorang tu call marah-marah sebab duit dah amek tapi keje tak buat lagi. Tahun ni banyak turun-naik SSM dan ke balai wat report.
  • 2006= Dapat penyakit misteri dan telah didiagnose sebagai santau. Takde yang mengaku buat tapi Allah SWT dah tunjukkan siapa mereka itu, insyaallah. Masa ni jugak dapat tau yang paru-paru saya dah rosak kat stage 60%. Down sangat masa ni sebab pikirkan masa depan anak-anak. Tahun ni penuh ngan aktiviti berubat termasuk gi jumpa doktor pakar dan perawat Islam. Tapi alhamdulillah dan terima kasih bebanyak kepada mereka, kerana kesakitan itu sebenarnya telah mendekatkan saya lebih lagi kepada siPencipta. Masa ni jugak pak ustad mula berguru cari ilmu bagi mengubat saya sehingga tahap apa yang dia ada pada hari ni- tacing sangat!
  • 2007-2012= Terus berusaha memajukan AZDE sehinggalah sampai takdir Allah bahawa pada 21 Disember 2012 saya akan berpisah dengannya huhuu...

Okehlahh... saya tau korang bukan nak baca pun sebab layan gambarkan? Hehe... haaa layan ler...
Ni air mango laici saya... yummeh!
Ni air teh tarik 3 layer. Dia rasa ala cendol sebab layer yang paling bawah dia letak gula melaka.
Ini cendol biasa tapi macam luarbiasa juge hehe... yelahkan, kalau beli yang kat tepi jalan tu mana de eskrem.

Yang ni cendol special- ade lebihan bahan-bahan dari yang biasa. Kalau saya mungkin amek masa dua tahun setengah baru abes.
Ni roti bakar anak boss punye tak tau rasa apa. Ku bedal kang nanges lak thee...
Kalau suke pedas, silelah order spaghetti sambal ini- konpem meleleh ingus! Agaga... tapikan, rasa dia cam sambal nasik lemak ler huhuu... (siap ada ikan bilis lagi- sejibik!)

Yang ini lamb chop. Boss kata sedap. Rugi sey tak order ni tadi hehe...
Fish and chips ni sedap. Wahhh bukan order sendiri tapi boleh tau, hebat kan? Agaga...
Nak habes sudahhhh... jom bali! Eh, jom balik!

Semoga korang sume kat AZDE terus maju jaya tanpa mak tirimu ini disisi, okeh!


Signature

Rabu, 9 Januari 2013

Wordless Wed: BERUKband saya!

Rabu, Januari 09, 2013 6 Comments

 


Info: On Wednesdays all over the internet, bloggers post a photograph with no words to explain it on their blog. Hence the ‘wordless’ title. The idea is that the photo itself says so much that it doesn’t need any description...

so this is mine.

  Signature

Isnin, 31 Disember 2012

Cuti-cuti Mesia: JB aje!

Isnin, Disember 31, 2012 7 Comments


Macam tiap-tiap tahun, kiteorang memang takde pun planning nak gi berjalan taim coti sekolah ni. Lebih-lebih lagi pak ustad sedang proses recovery dari sakit dan saya pun masih banyak lagi benda nak dikemas dan dikombah kat ghumah ni. Tetiba pak ustad kata dia kena ngajar kat JB dua hari so takkan le nak dok umah kot kan? Jiran baru ade sorang, dua... belah kanan sederet lom ada jiran okeh! Hilang akal ke nak tinggal ngan budak-budak je kat ghumah?! Har! Har!... ngeri mak! Maka dengan itu secara rasminya, sume ikut pak ustad gi JB, yeay!



SILKA HOTEL- JOHOR BARU
Ni hotel tempat kiteorang stay dengan percumanya heheh! *Silelah jeles* Okehlah, bilik dia cozy gak dan susun atur dia kemas. Cuma problem hotel ni yelah service dia kot. Baca kat Foursquare ramai yang kondem serbis dia. So nak jadik cite, kiteorang sampai haritu dah le lewat sebab jalan jem (semua nak gi sambut Santa Claus kot mase tu). Sampai je budak-budak lom mandi lagi so masuklah dalam bilik mandi. Sekali tengok tuala takde walau sehelai pun.


Maka pak ustad pun kol mintak tuala. Tunggu 15 minit takde gak, okeh pak ustad kol lagi. Tunggu lagi 15 minit tapi takde gak. Maka saya pun kol plak dan tunggu 15 minit lagi pun tadak. Pak ustad pun cube kol lagi sekali tapi kali ni dengan hidung kembang kempis la menahan dendam kesumat. Dalam 10 minit kendian baru le dorang anta tapi itupun tuala tepinya dah berkoyak huhuuu... *syukur, syukur... kalau dia tak bagi lansung tuala tu lagi kes naya ko jah!*


KOPITIAM RAMLAH
Kopitiam ni tempat lepak feveret pak ustad katanya sampaikan tuan punye kedai tu pun kenal. Gleme la skejap rase cam celebriti agaga... Tempat makan dia bersih dan selesa. Pelayan pun kemain ramah lagi huhuu...


Haritu saya terai Nasi Ayam Penyet tapi rasa sambal dia tak berapa kick kot. Memandangkan itu menu baru dia, maka saya maapkan kekurangan kesedapan itu hehe... perbaiki lagi ye :p


Tapi Chicken Chop dia memang mebeles. Ayam dia sungguh rangup dan sos blackpepper dia pun menepati syarat la. Rugi tak order yang tu tadi, dem!


Restoran Nakhoda Seafood (berhadapan dengan Silka Hotel)
Kat sini tukang masaknya ada sorang dan pelayan sorang. Dua-dua muda remaja lagi. Kagum gak nengok beso-beso cenggituh dah boleh bukak kedai makan. Rasanya dorang ni dari Kelantan mendengar dari loghat dorang. Makanan dia okehlah sebab saya pernah rasa yang lebih sedap dari kat sini. Tapi udang goreng tepung dia memang mabeles. Beso pulak tu!...


Gitulah ceritenya... eh! Ade ke cite haha...

Budak kecit ni senang je nak bagi dia diam hehe...

Ni bukan hobi tapi memang aktiviti abang walau dimana dia berada huhuuu...

Pemandangan dari balkoni hotel. Tesco wo depan tuuu... *gatal kaki*

Pemandangan dari dalam. Sile abaikan manusia yang syiok tido itu.
Notakaki Saiz Tujuh:
Psssttt.. sorila korang tak sempat nak berblog-walking. Rindu nak baca entry korang tapi apakan daya semenjak jadik Dapur Officer ni takde masa nak bukak laptop. Ni pun dapat curik masa sket sebab budak-budak ikut bapak eh gi umah atok dorang huhuuu...

Rabu, 19 Disember 2012

WW: Ooops! Terlebih sudah!

Rabu, Disember 19, 2012 12 Comments



Info: On Wednesdays all over the internet, bloggers post a photograph with no words to explain it on their blog. Hence the ‘wordless’ title. The idea is that the photo itself says so much that it doesn’t need any description...

so this is mine.


Harus time dia undur kang akan kedengaran bunyik menyilukan huhuuu...


Signature

Selasa, 18 Disember 2012

Resepi: Muffin Karot Salju

Selasa, Disember 18, 2012 6 Comments

 

Harini saya nak kongsi satu rahsia!

Rahsia la sangat!! Haritu mase balik umah Sg Buloh, tetiba anak dara saya tingin nak wat muffin nih sebab resepinya ada kat dalam novel yang dia baca tu. Ini kira pestaim la ku bagi anak daraku wat muffin dia sendiri. Dari menyediakan bahan, menyukat dan sewaktu dengannya, sume dia yang wat sendiri. Bila saya tolong dia marah- sian kan?. Tapi bab parut karot tu (Karot?) saya watkan sebab takut kena jari dia kang nanti luka lak *penyayangnye i...*



Meh nengok bahan-bahannya: -
2 1/2 cawan lobak merah, diparut
2 cawan tepung serbaguna, diayak (saya guna tepung naik sendiri)
1 sudu teh soda penaik (saya tak masukkan since pakai tepung naik sendiri)
1 1/2 sudu teh serbuk penaik (ni pun saya tak masukkan)
1/2 sudu teh garam
2 biji telur Gred A (saya pakai gred C tapi jadik jugak! Thee...)
1 cawan gula halus
1 cawan mentega (lembutkan pada suhu bilik)
2 sudu teh esen vanilla


Cara-cara menjahanamkannye pulak
(mengikut versi saya sendiri sebab kalau ikut resepi kat novel tu cam berbelit sket hehe...) : -

Putar telur sampai betul-betul kembang dan tambahkan gula sedikit demi sedikit sehingga habis. Masukkan mentega dan putar sehingga sebati. Lepas tu masukkan tepung yang dah dicampur dengan garam sedikit demi sedikit sehingga habis. Akhir sekali masukkan lobak dan gaulkan. Setelah semuanya sebati, bolehlah cedokkan adunan kedalam mangkuk kertas dan bakar pada suhu 200 darjah celsius selama 20-30 minit atau sehingga dah naik bau dan atasnya kekuningan gitu.



Bahan-bahan untuk membuat aising krim keju: -
1/4 cawan mentega dilembutkan
227 gram krim keju, dilembutkan
2 cawan gula aising, diayak
1 sudu teh esen vanilla
Kulit lemon, diparut

Cara membuat aisingnye pulak: -
Putar keju krim dengan mentega sehingga lembut. Masukkan gula sedikit demi sedikit ke dalam adunan dan apabila sudah menjadi rata dan licin, masukkan esen vanilla serta kulit lemon yang diparut. Sejukkan muffin sebelum ditutup permukaannya dengan ising krim keju. Parut sedikit keju di atas ising.

Notakaki Saiz Tujuh:
Takkk... korang memang tak salah nengok gambo. Gambo tu memang takde aising sebab tak sempat tunggu muffin tu sejuk, budak-budak dah bedal habes! Sabo jelah!


  Signature

Khamis, 6 Disember 2012

Resepi: Moist Eggless Choc Cake

Khamis, Disember 06, 2012 16 Comments

 

Resepi ni dah lama tersenarai dalam bookmark Chrome ni tapi tak pernah de masa malas nak buat. Tapi haritu ntah nape rasa cam kena lempang je terus terprint resepi ni kat opis pastu balik Sg. Buloh haritu terus buat. Itulah hikmahnya perasaan kena lempang itu agaga... Ekcelli resepi ni amek dari blog Abang Mat Gebu sebab nampak cam menarik aje... Bahan dan cara nak wat dia pun tak susah mana.


Bahan-bahannya:-
  • 1 cawan tepung gandum* (saya pakai Tepung Naik Sendiri aje)
  • 1/2 cawan serbuk koko*
  • 1 camca teh baking powder* (Saya tak bubuh)
  • 1/2 camca teh soda bicarbonate* (Pun tak bubuh gak)
  • 2 camca besar susu tepung*(*disatukan dan diayak)
  • 1 cawan gula perang @ soft brown sugar
  • 1/2 cawan minyak jagung (mat guna canola oil)
  • 1 1/4 cawan air dari peti sejuk
  • 1 camca teh esen vanilla
  • 1/2 camca teh mocha flavor (Saya tak bubuh)
  • Secubit garam
  • 1 camca teh cuka makan atau jus lemon (mat guna 1 camca besar oren sunquick)
  • Coklat cair untuk hiasan
  • Strawberry segar untuk hiasan (Takdok so abaikan hehe... ganti ngan whipped cream aje!)




Cara-cara membuatnya: -
Panaskan oven pada suhu 175C, lenser tin berukuran 8 inci x 8 inci x 3 inci dengan sedikit minyak, alas dasar tin dengan kertas minyak. Atau guna tin bulat berukuran 8 inci. Ketepikan.
Dalam satu bekas, masukkan bahan2 yang diayak bersama gula perang dan garam tadi, gaul rata. Tuang air, minyak, esen vanilla dan mocha falvor, dan kacau dengan whisk hingga semua sebati dan tidak bergentel2.
Masukkan cuka atau jus lemon dan kacau hingga sebati. Tuang dalam tin dan bakar selama 35 - 40 minit atau hingga masak, bergantung pada oven masing2. Sejukkan kek sebelum dihias. Boleh hidangkan...

Sonangkan?


Makan ngan whipped cream cicah chocolate cair Hersey's pun sodap!

  Signature
Follow Me at flickr! .