Sesungguhnya Islam itu teramat cantik, tidak mungkin mengetepikan kecantikan seni fotografi yang istimewa, yang mampu menyentuh jiwa dengan 'cahaya islam' yang hakiki - Peter Sanders


Follow Us @soratemplates

Rabu, 16 November 2011

Resepi: Kek Confetti Madeleines Berkelapa

Rabu, November 16, 2011 4 Comments


Nama kan main panjang walhal kek biase je pun, haha... :pandaGeli_11: Ekcelli namanya gitu sebab ghupe asal kek ni berbentuk ala kon (atau 'Madeleine') menggunakan acuan nama yang serupa. Kek ni memang 'trademark' mak aku sebab bile hari perayaan cam hari raya ke, besday ke... kek nilah yang dia akan wat. Cuma bezanya mak aku bakar dalam acuan empat segi jek so takdelah kek tu berbentuk kon aka madeleine itu.



Meh kaji bahan-bahannya dulu:
  • 1 cawan kelapa kering (diwarnakan lain-lain kaler. Kalau maleh cam mak aku bior je kaler putih tu)
  • 2/3 cawan= 133gm Buttercup (wajib- kalau pakai butter lain tak sodap!)
  • 1 cawan gula kastor
  • 1/2 sudu teh garam
  • 3 biji telur saiz A
  • 1 3/4 cawan= 200gm Tepung naik sindri
  • 3 sudu besar air



Skang cara membikinnya: -
  1. Gaulkan mentega dengan gula sampai ringan dan lembut. Kalau tak, tak aci.
  2. Masukkan telur secara sikit demi sikit sambil pukul sampai abes.
  3. Masukkan berganti-ganti tepung dan air. Kalau mula dengan tepung, akhirnya pun mesti tepung gak. Ko tak langgar syarat.
  4. Lepas tu bakar dalam oven suhu 180 darjah Celcius selama 50-60 minit sampai lebam masak.
  5. Bila dah masak, sejukkan dan sapu jem di permukaan kek (Ak-ahkan? :pandaGeli_31: Kat bahan tu tadi tak taruk jem. Ahaks! Dah- gi beli skang!) Pastu taburlah kelapa kering kat atasnya. Dah siapppp...!

Owh ye, lupe lak. Mak aku tak kalerkan kelapa kering tu. Instead dia kalerkan kek tu ala-ala marble technique gitu je.

Notakaki saiz tujuh:
Wah, wahhh... pict Farah skang sume dah de watermark blogspot dowh! Ak-ah! Kalau tak wat senaseb gak gamaknye aku ngan rakan blogger aku yg gambonye kena curik! Pastu tak malu lak ngaku gambo tu dia yg hamek. :bofu_10: Dia tak tau yg kite ni banyak tul mase nak masak pastu amek gambo lagik, tertonggang-tonggeng! Dia slumber badak je curik pastu ngaku dia yg punye. Erk!!! Takmo, takmooo... tak baikkk...!


Signature:buzz:

Selasa, 15 November 2011

Film Review: Signs

Selasa, November 15, 2011 0 Comments


Ada tak sesape yang penah tengok cite lakonan Mel Gibson nih? Cite ni movie tahun 2002 tapi aku baru je tengo kat channel StarWorld Movies haritu. Kalau korang nak tengok, bolehlah tangok under channel SWM kat Astro tu. Alah... biaselah kan Astro, cite ni ulang-ulang je sampai sebulan jadik korang bolehlah tengok sampai lebam! Ahaks! Aaa??? Tak subscribe? Tulah.. kan aku dah soh pakai Dreambox... bayar RM25/- je sebulan sume channel boleh layan! Ahaks! *riak*

Jom tengok barisan pelakon utamanya:


Mel Gibson...Rev. Graham Hess
Joaquin Phoenix...Merrill Hess
Rory Culkin...Morgan Hess
Abigail Breslin...Bo Hess




Sinopsis citenya: -


Selepas kematian isterinya dalam satu kemalangan luarbiasa, Paderi Graham (lakonan Mel Gibson) mula hilang kepercayaannya kepada tuhan dan terus meninggalkan gereja. Lantas beliau memilih untuk mengerjakan ladang jagungnya yang berekar-ekar tu. Adiknya yang merupakan juara pemain besbol dan pernah beberapa kali mendapat anugerah atas kehebatannya membuat hayunan yang kuat; tinggal bersamanya untuk menjaga anak-anak abangnya itu yeitu Morgan (budak yang berlakon Home Alone tu) pengidap asma kronik dan adiknya, Bo yang mempunyai satu tabiat pelik yeitu minum air yang banyak dan cerewet mengenai kebersihan minumannya itu. (Korang akan tau kat ending upenya ade sebab nape tuhan jadikan dia camtu) Owh ye, budak Bo ni gak ade deria rasa hati yang kuat (dan dia sangat comel! Ahaks!)


Pada suatu hari, dorang menjumpai bentuk bulatan yang sangat besar kat ladang jagung tu. Memula dorang ingat itu cuma keje budak-budak liar kat kampung tu tapi bila banyak tempat diseluruh dunia yang alami benda tu, dorang mula rasa ade sesuatu yang tak kena. Binatang-binatang peliharaan pun jadi liar dan ganas. Morgan percaya itu adalah perbuatan makhluk asing dan membeli sebuah buku untuk mengkajinya. Memula, ayahnya tak percaya tapi bile dah kuar brite kat TV barulah dia akui kebenaran kata-kata anak dia tu.


Bermulalah episod cemas bile makhluk asing membuat percubaan memasuki rumah dorang. Tapi biasalah, mestilah dorang selamatkan. Cuma waktu ni penuh dengan babak-babak yang mencemaskan la. Akhirnya selepas satu malam dorang berkurung menyelamatkan diri, pagi esoknya dorang pun kuar dari tempat persembunyian tu. Tapi rupa-rupanya ade lagi sekor makhluk asing yang tinggal kat situ nak balas dendam kat Graham sebab dia pernah tetak jari dia sebelum tu. Mase ni Morgan dah pengsan sebab kena serangan asma dari malam tu lagi. Mase ni makhluk asing tu berjaya dapatkan Morgan dan sembur racun dalam hidung dia. Tapi akhirnya makhluk asing tu berjaya dihapuskan bile adik Graham membuat hayunan berani mati menggunakan kayu besbol yang dah lama dia wat perhiasan kat dinding dan air yang Bo selalu tinggalkan merata-rata atas TV dan meja tu tumpah lalu memusnahkan makhluk asing tu (skang baru tau nape Bo selalu ade tabiat suke tinggalkan air merata-rata tu)


Last sekali, tiba part sedih. Mase ni Morgan dah cam takde harapan dah nak idup. Akhirnya bapak dia mengakui yang tuhan boleh membuat keajaiban dan berdoa mintak selamatkan anaknya tu (dia sebenarnya dah lama tak percayakan kuasa tuhan sebab dia salahkan tuhan menyebabkan isterinya mati tu). Akhirnya cam biaselahkan... Morgan pun tetiba sedar semula. Dan ending cite ni menunjukkan yang Graham dah jadik paderi balik lepas tu.


Ape yang best pasal cite ni: -

  • Ekcelli cite ni bukan pasal makhluk asing la sesangat macam cite-cite makhluk asing yang biasa aku nengok tu. Tapi apa yang ingin disampaikan dalam cite ni yelah bagaimana hebatnya kuasa Tuhan dalam menentukan setiap apa yang sedang dan akan berlaku.

  • Cite ni penuh dengan mainan emosi. Ade masanya klaka dengan watak Graham yang cam blur dan kerenah anak-anaknya; ade masanya pula meruntun jiwa sebagai ayah yang sangat sabar dan sangat sayangkan anak-anaknya. Memang dalam cite ni kekuatan utamanya yelah kehebatan Mel Gibson menguasai emosi dan mengekspresikannya melalui memek wajah.

Pengajaran yang aku dapat dari cite ni yelah: -
  1. Kite takleh berputus asa dengan qada dan qadar Tuhan.
  2. Setiap yang berlaku adalah kehebatan perancangan Tuhan yang Maha Mengetahui sedangkan apa yang kite tau cume sebesar kuman saja.
  3. Walau apa pun yang berlaku, hanya Tuhanlah tempat kite memohon dan berdoa untuk kebaikan dan kesejahteraan hidup di dunia dan akhirat.
  4. ... akhir sekali, kasih-sayang seorang ayah biarpun tidak ditunjukkan tetapi mereka sangat menyayangi anak-anak mereka.

So, pelagi? cube-cubelah gugel kot-kot ade DVDRip yang boleh korang download. Kalau nak puas ati, layan je kat TV tu!


Notakaki saiz tujuh:
Tetiba tingat kat arwah abah. Dia pernah tulis dalam buku autograf aku- 'Kasih seorang ayah- walau apa yang berlaku kepada anak, ayah tetap menyebelahimu'...







Signature

Rabu, 9 November 2011

Resepi: Apam Polka Dot versi Strawberry

Rabu, November 09, 2011 2 Comments


Kalau korang masih ingat, dulu aku pernah wat Apam Polka Dot, kan? Well, haritu Maria mintak aku wat versi strawberry pulak untuk jamuan akhir tahun kelas dia. So, still gunakan resepi polka dot tu, cuma aku ubah certain part untuk resepi ni untuk bagi lagi sodap. Marilah mencuba!


Bahan-bahan
3 biji telur
275 gm tepung naik sendiri
220 gm gula halus/ kastor
150gm susu segar perasa strawberry Dutch Lady atau yang sewaktu dengannya
1 sudu kecil ovallete
Pewarna hijau dan pink


Cara membuatnya:
  1. Masukkan semua bahan apam ke dalam mangkuk mixer dan pukul kelajuan maxima selama 6 - 8 minit. Masukkan satu per satu bahan ye bukan hantam masuk sume hehe.
  2. Bahagikan adunan tiga bahagian: 1 senduk tanpa warna, 2 senduk warna hijau dan selebihnya masukkan kaler pink. Pastu yang kaler ijau ngan takde kaler tu masukkan dalam piping beg ye.
  3. Masukkan satu sudu teh adunan ke dalam mangkuk kertas yang telah disusun didalam acuan lompang.
  4. Picitkan warna ijo kat bahagian atasnya sikit je untuk membentuk daun. Pastu dot dotkan bahagian bawahnya dengan adunan yang takde kaler tuh tadi.
  5. Kukus dalam pengukus (yang telah dipanaskan sehingga air menggelegak terlebih dahulu) selama 10 minit atau sehingga konpem masak.


Tadaaaa... skang boley makan!




Signature

Selasa, 8 November 2011

Resepi: Dodol

Selasa, November 08, 2011 2 Comments


Sila sebut betul-betul ye- DODOL bukan Badul! Ape itu dodol? Haaa.. meh kite tambah pengetahuan sket. Mengikut kata Wikipedia: -


Dodol adalah sejenis makanan yang boleh dikategorikan dalam kumpulan makanan yang manis (atau manisan/penganan). Dodol sangat terkenal di Melaka dan di Muar,Johor . Membuat dodol boleh dikatakan amat rumit. Ramai orang selalu mencuba untuk membuatnya. Tetapi tidak semua yang akan menghasilkan dodol yang bermutu tinggi. Biasanya mereka yang mahir membuat dodol ini terdiri daripada mereka yang telah berusia. Jarang sekali generasi muda mahir membuat dodol. Bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat dodol terdiri daripada santan kelapatepung beras,gula pasirgula melaka dan garam.

Kini, Dodol merupakan suatu makanan manisan yang amat popular dan digemari di Indonesia,MalaysiaFilipinaSingapura, dan Sri Lanka. Manakala di Filipina, khususnya pada wilayahIlocosLuzon dan di bahagian LanaoMindanao serta di India khususnya pada wilayah Goa.

Pada asasnya, manisan Dodol ini diperbuat daripada perahan susu dari buah kelapa tua, jageri (gula batu merah yang diperbuat dari ekstrak tebu atau gula melaka) serta tepung beras ataupuntepung pulut. Semua ramuan ini akan diadunkan melalui kaedah kacauan yang berlangsung berterusan selama lebih kurang 3 hingga 4 jam pada suhu tinggi untuk masakan yang sesuai. Hasilnya, fizikal dan rasa Dodol akan berubah menjadi melekittebal dan manis. Di kebanyakan negara Asean, Dodol telah menjadi bahan santapan khususnya pada hari perayaan Hari Raya Aidilfitri and Hari Raya Haji. Terdapat banyak versi Dodol yang berlainan samaada dari segi warnanya yang kebanyakannya berwarna perang gelaphijau dan kuning. Rasa Dodol juga turut dipelbagaikan, namun versi rasanya yang selalu dinikmati adalah dalam keadaan rasa Durian,Kelapa dan Pisang.

Ye... selain kite ade tukang kacau yang gagah, kite juge mesti ade sorang mandor pemerhati dan sorang tukang rasa untuk melengkapkan korum.

Haritu kami sume adik-beradik belah pak ustad diseru balik untuk menggodek dodol. Mentua's aku memang suke buat sendiri sume kuih tradisional ni. Yelah kalau beli blom tentu dapat yang sedapkan. So haritu sume kaum bapa selinsing lengan la mendayung dodol satu kawah, hehe... Resepi ni aku tak sure same ke tak dengan mentua aku punye tapi bolehlah kalau nak terai. Aku tau bedal je ngeee...



Bahan-bahan:
  • 1.8 kg tepung pulut
  • 300 gm tepung beras
  • 3.6 kg gula melaka 12 biji kelapa parut
  • 15 helai daun pandan
Cara penyediaannya:
Bancuh tepung beras dan tepung pulut dengan santan. Setelah itu tapis ke dalam kuali besi. Masak gula melaka dengan sedikit air dan daun pandan. Bila telah larut masukkan ke dalam adunan tepung tadi. Dengan menggunakan api yang perlahan jerangkan adunan ini sambil dikacau dan apabila setengah masak, masukkan pati santan dan terus kacau sehingga masak.
Untuk membuatnya, bahan-bahan tersebut hendaklah dicampurkan bersama di dalam kuali yang besar atau dikenali sebagai kawah dan dimasak dengan api yang sederhana besar. Dodol yang dimasak tidak boleh dibiarkan kerana jika dibiarkan, dodol akan hangus atau hangit di bahagian bawahnya/kerak. Oleh itu, dodol hendaklah sentiasa dikacau bergilir-gilir untuk mendapatkan hasil yang baik. Dodol yang dimasak memakan masa yang agak lama iaitu lebih kurang 4 jam kerana sekiranya kurang dari 4 jam, dodol yang dimasak tidak sedap dimakan. Setelah 2 jam dodol tadi dimasak, dodol akan bertukar kepada warna coklat yang pekat sedikit. Dodol tersebut akan mendidih dan mengeluarkan gelembung-gelembung udara yang banyak.
Seterusnya, dodol hendaklah dikacau supaya gelembung dodol tersebut tidak terkeluar dari kawah sehinggalah dodol tersebut masak dan diangkat. Akhir sekali, dodol tersebut hendaklah disejukkan di dalam periuk yang besar. Untuk mendapatkan hasil yang baik dan rasa yang sedap, dodol mestilah berwarna coklat tua, berkilat dan pekat.


Dah puas makan kacau dodol, petangnya sambut besday mak mentua, adik ipar ngan Maria pulak. Turutan tarikh besday dorang ni cam ketapi- 20/21/22hb - selang sehari je beranak weh, heheh! Tapi sumenya wat cepat-cepat since sume nak kena balik sebelum Maghrib haritu. So ini jelah yang ada. Layannn...

Kek ditaja oleh ibu dan anak-anak

Ni je yang sempat wat. Kuih lapis tu kakak ipar wat. Jangan tanye dibelakangnya tu kek apa. Itu kek tak jadi *Malas nak cite*

Akhil- nak dapat adik lagi... ! Jelesnya i.... haha!

Sesi berebut ngaku siapa punya


Notakaki saiz tujuh:
Toksah mintak nak rase dodol tu ye. Belom sempat ghaye dah abes!!! Pelahap betul lah korang nih! Haha!


Signature

Jumaat, 4 November 2011

Freebies: Instagram kini dalam Photoshop!

Jumaat, November 04, 2011 5 Comments


Bagi pengguna tepon iPhone, korang mesti pernah dengar pasal Instagram kan? Instagram ni yelah satu applikasi iPhone yang membolehkan pengguna tepon tu mengedit gambar cun-cun. Lepas tu ske ati la korang nak wat wallpaper ke, nak eksyen kat mukabuku ke atau nak print. Bagi yang tak mampu pakai tepon iPhone macam aku, skang korang bleh meng'hedit' gamba korang sejibik cam applikasi tu. Okehlah tak sejibik... tapi 99% menyamai-lah. In fact aku rase guna action ni lagi cantik kot. Ntahlah hehe... korang terai dan nilailah sendiri ye!


Gambar Bunyet -budak gemok di atas ni yelah gambar ORIGINAL diambil menggunakan Canon EOS 5D Mark II *Saje je tulis sebab nak eksyen pernah guna kamera mahal. Tapi pinjam orang punye je laa...hahaha!* Terima kasih kepada dua pupu pada pakcik belah ayah aku- Hencek Daniel Box kerana telah mencipta action ni setelah dia pun cube gugel untuk action yang sama tapi tak jumpe-jumpe. Sehingga akhirnya dia telah men'decide'kan dirinya untuk cipta action-action nih. Ade macam-macam style dalam action pack dia so korang bleh la pilih nak pakai yang mana. Bawah ni contoh-contoh style dia yang aku dah cube: -

Gotham
Earlybird
Inkwell
Brannan
Hefe
Nashville
Lomo-fi
LordKelvin
XProII
Sutro
Toaster
Walden

Amacam? Cantikkan? Kalau korang tanye aku- aku paling suke style XProII. So, kalau korang pun nak edit gak gamba korang camni silelah download kat InstagramAction by @dbox ni. Lepas dah download, extractkan dalam folder Adobe Photoshop >Preset> Action korang. Pastu dah boleh guna dalam photoshop! Senang jekan? Tak tau? Gi tanye jiran sebelah ye kui, kui...


Anyway, bagi pengguna Ovi cam aku, ekcelli ade je application yang hampir seghope ngan Instagram ni. Kalau tak caya, cube download applikasi MOLOME dari Ovi Store. Style-style edit yang ada dalam applikasi tu lebih kurang sama je ngan Instagram tu. Gambar Rayyan kat atas tu sample aku edit guna applikasi MOLOME direct di tepon Nokia murahan aku je. Cun kan? So pilihan ditangan anda- Renung-renungkannnn dan selamat beramaaaal!


Signature

Rabu, 2 November 2011

Inovasi: Daging Burger Tiruan Daripada Najis Manusia!

Rabu, November 02, 2011 4 Comments


Sumber: Email

Makanan tiruan kini kerap menjadi isu, khabarnya dunia mengalami krisis makanan global. Dan ada pihak yang bertindak untuk menyelesaikan masalah dengan mencari inisiatif untuk mencipta makanan tiruan seperti telur ayam tiruan, daging lembu tiruan dan yang terbaru Jepun telah muncul dengan inovasi baru iaitu menghasilkan daging burger dari bahan buangan manusia!

Mitsuyuki Ikeda, seorang pengkaji dari Okayama Laboratory, telah menghasilkan steak tiruan dari tahi manusia. Tokyo Sewage mulanya menghubungi saintis tersebut mencari penyelesaian kepada najis yang terlalu banyak di loji buangan najis. Mereka memintanya mencari kegunaan lain untuk najis tersebut kerana ianya mengandungi protein yang berlebihan disebabkan bakteria yang banyak.

Menurut beliau, setelah membuat kajian didapati bahan buangan manusia mempunyai jumlah protein yang tinggi. Warna merah pada daging burger itu diwarnakan dengan pewarna artifisial untuk membuatkan ia nampak segar, menarik dan kelihatan seperti daging burger yang sebenar dan menggunakan perasa soya sebagai bahan tambahan untuk memberikan rasa sebenar daging kepada najis yang diproses tersebut. Ujian awal menunjukkan orangramai yang merasa daging tahi ini tidak dapat membezakannya dengan daging lembu.
63% protein, 25% karbohidrat, 3% lemak dan 9% mineral merupakan kandungan yang ada dalam daging ini. mengasingkan bahan proteinnya, mencampurkannya dengan pemangkin dan memasukkan bahan bahan tersebut ke dalam mesin peletup untuk menghasilkan steak tiruan.

Tambah beliau, masalah utamanya bukan dari segi kesihatan tetapi dari psikologi manusia iaitu daging ini dibuat daripada najis. Ditambah pula dengan kos pembuatannya yang rumit menjadikannya agak mahal membuatkan harganya 10 hingga 20kali ganda lebih mahal daripada daging lembu biasa. Namun, itu hanyalah kos untuk kajian dan mungkin apabila kajian ini selesai harganya akan boleh dikurangkan supaya setanding dengan harga daging burger biasa. Jika tidak, ia tidak akan di pasarkan.
Katanya lagi, daging burger daripada najis manusia ini kurang lemak dan rendah kalori. Dan video berikut adalah tentang kajian Profesor ini sendiri.

- POOP BURGER: Japanese Researcher Creates Artificial Meat From Human Feces (Inhabitat, June 15, 2011):
Some hardcore carnivores have a hard time finding meat alternatives such as soy protein or tofu burgers to be palatable. But non-meat eaters may lose their appetite along with their carnivorous friends over this one – a meat alternative made from HUMAN EXCREMENT. Yep, you heard me correctly — Japanese scientist Mitsuyuki Ikeda has developed a “burger” made from soya, steak sauce essence, and protein extracted from human feces. Hit the break for a video explaining the process!

The meatpacking industry causes 18 percent of our greenhouse gas emissions, mostly due to the release of methane from animals. The livestock industry also consumes huge amounts of feed and water in relation to the amount of meat that it yields, and many find the industry to be inhumane and cruel to animals. These factors alone are reason enough for vegetarians to replace their meat intake with vegetable proteins and legumes. But Ikeda, a scientist at the Environmental Assessment Center in Okayama, sought to further the field of alternative proteins by recycling a form of protein-rich waste : sewage mud.

“Sewage mud” is exactly what you think it is – poop. Ikeda’s process begins by extracting protein and lipids from the “mud.” The lipids are then combined with a reaction enhancer, then whipped into “meat” in an exploder. Ikeda then makes the poop more savory, by adding soya and steak sauce.

Currently, the price of the poop burgers are 10-20 times that of regular meat, due to the cost of research, but he feels they will even out in a few years. He admits that “some people” may have a psychological aversion to eating artificial meat made of their own poop at first, but thinks many would be open to personally completing the food chain. He also notes that the burgers are extremely low in fat.
The artificial meat is low in fat and reduces waste and carbon emissions, however it’s hard to believe that any number of benefits could persuade consumers to take a bite out of a poop sandwich.
Notakaki saiz tujuh:
Hagak-hagak korang sanggup tak telan? Buwekkkk...!!!!


Signature
Follow Me at flickr! .