Sesungguhnya Islam itu teramat cantik, tidak mungkin mengetepikan kecantikan seni fotografi yang istimewa, yang mampu menyentuh jiwa dengan 'cahaya islam' yang hakiki - Peter Sanders


Follow Us @soratemplates

Tuesday, June 5, 2012

Cuti-cuti Malaysia: D'Ark Resort, Janda Baik, Pahang Darul Makmur



Tetiba je gi cuti-cuti Malaysia kat sinikan? Thee... sebenarnya tak plan pun tapi haritu mase gi pesta buku kat PWTC tu, saya dapat voucher diskaun stay kat Tune Hotel sebab beli majalah Karangkraf. Masa tu cek-cek tempat yang boleh pergi sume cam jauh (malas nak travel jauh!) Pastu pak ustad lak kate Tune Hotel tu kecit je so cam tak sesuai kot untuk kiteorang yang lima beranak nih! Haha...


Tengah gugel-gugel sekali terbaca lak review orang yang dok kat D'Ark Resort kat Janda Baik ni. Reviewnya kan main lagi, bak kate sumenya best belakalah. Kebetulan Rayyan dah lama asek nak mintak mandi sungai so pak ustad kate oklah, cuti sekolah kali ni kite gi Janda Baik!


Ok now masuk bab resort okeh. Nak sampai kat resort ni senang je. Korang just ikut jalan belakang Mc'D kat Genting Sempah tu, amek jalan kiri (kanan ke Genting) pastu teeeerus aje. Nanti akan lalu kawasan homestay dan rumah rehat macam-macam tapi resort D'Ark ni atas lagi. Jangan risau, ade signboard dan kalau korang jumpa sungai tu maknanya betullah tu! Perjalanan dari Genting Sempah tu adelah dalam 30 minit kot nak sampai atas.


First impression mase sampai resort tu memang cam the vast tebabolah. Konsep dia ala-ala kampung means dia guna kayu untuk sume bilik-bilik resortnya termasuk opis dia. Opis dia memang cantik gilerlah- lengkap ade ruang tamu, tempat rehat, TV etc. Okeh itu opisnya. Haritu kiteorang stay kat bilik bernama Kenanga. Untuk info sume bilik kat sini menggunakan nama bunga ye. So skang saya nak review bilik yang bernama Kenanga tu ye- ingat! Ini cuma untuk bilik bernama Kenanga. Bilik lain saya tak tau.


Masuk je dalam bilik tu memang korang akan kagum giler la dengan konsep binaannya. Walaupun kecik dan agak sempit, tapi dia boleh memuatkan satu katil bersaiz queen dan satu katil bersaiz bujang (yang mana kendiannya diubahsuai oleh kiteorang menjadi sebijik katil bersaiz King haha!... Biaselah tu kan. Asing-asing  tido kang ade yang tengah malam nanges pulak!) Ruang tandas dia ke bawah sket so korang kena turun anak tangga untuk ke tandas tu. Agak merbahaya untuk kanak-kanak kecik so kena berhati-hatilah ye supaya budak kecit dok jauh dari tandas atau senang citer, tutup je pintu tandas tu!


The verdict: 
Untuk bilik yang berharga RM186.00 sehari semalam, saya expected akan dapat suma-suma ni tapi malangnya takde: -

  • Takde hot shower. Bayangkan berada di atas bukit dan cuaca yang lembab (hujan hampir setiap masa) dan tiada hot shower???
  • Bakul sampah satu je dan ianya sangatlah kecil. Macam bakul sampah mainan je. Masuk 4 ketul pampers yang dah diguna terus penuh, camne?
  • Channel TV cuma ade dua yeitu TV3 dan Astro Ria. Bile hujan lebat dia akan bertukar automatik jadik Astro HBO dan Astro Ria. Magikkan?

Yang best plak sebab sungai kat depan dan tepi resort tu aje so kalau korang nak mandi bolehlah jalan kaki terus kecebum. Malangnya hari yang kiteorang pegi tu hujan lebat turun dari datang sampailah ke malam. Brenti pun sekejap je so sempatlah taim tu saya bawak Rayyan jalan-jalan. Air sungai dia cetek je so sangatlah sesuai untuk kanak-kanak tapi tak sempat merasalah mandi situ sebab pagi esoknya pak ustad dah nak balik awal sebab dia nak solat Jumaat kat Gombak huhuuu... so begitulah berakhirnya episod cuti yang tak dapat wat apa-apa, haha... sekian!

Hampir nak makan sebab ingatkan laici, upenya bunga! Wahkahkah!



Notakaki Saiz Tujuh:
Adehhh.... lepaih ni dah takleh cuti-cuti dah sebab nak tumpukan mengajar Maria nak amek peksa UPSR. Go Farah Go! (Mak over)

Signature

36 comments:

  1. Cantiknye bunga laici tu ... hehe

    ReplyDelete
  2. @SallyHahahaha.. sorang lagi! Bunga laici!

    ReplyDelete
  3. wakaka bunga laici yg tak menahan tu

    jadi the moral of the storynya cmana kak deeb, patut pergi ke tak ni?

    harga bilik semalam boleh tahan jugak ye

    ReplyDelete
  4. chantekkkknye gambo...hehehe...agak mahai kan resort nie..tp serba kekurangan.. :)

    ReplyDelete
  5. Dah namanya nak bercuti di kampung. Derang sengaja tak sediakan hot shower. Biar feel tu lebih mendalam. Hahaha.

    *melampau laici cenggitu gayanya.

    ReplyDelete
  6. @Tina OthmanMoral of the story ye? Tayah pegi! Hahaha... (tp tak tau lah kot bilik lain okeh kan? Sebab dok bace review sumenya bagus sesaje!)

    ReplyDelete
  7. @oshin-jamelTulah pasal. Bayar RM186 hanya untuk dok dalam bilik dan tengok tv sampai malam. Tido pastu balik!

    ReplyDelete
  8. @LydSunshineGulp! Ade kebenaran gak ye, ahaks! Hahaha... nampaknya sume orang suke bunga laici itu! Hahaha...

    ReplyDelete
  9. seb baik tak makan bunga tu...kalau tak tak dapat la kite sume tgk gambors gambors yg superb nih. heheh~

    ReplyDelete
  10. @gadisBungaCehhh... takkan la ku makan sume pun. Banyak lagi kat taman tu kalau termakan pun.. ooops!! Kantoi!

    ReplyDelete
  11. Wahhh nikmat lain mcm klu kwsn2 mcm ni. Best. Tp dasyat beno la skill astro bleh brubah2 tuh. Hahahhaa.. Tang mana logiknya tuh p tkr HBO? Mcm2 la depa..

    Btw mmg ade dengo yang renaissance tuh tgkt 13 ke atas adalah tingkat puaka.. OHMY!

    ReplyDelete
  12. cantik betul gambar2 yang diambil, pernah gak pi janda baik beberapa tahun lepas ada team building

    ReplyDelete
  13. waaa best nyer..mesti nyaman kan..gambar pun chantek2 belaka..terbaik la kak..hehe

    oh btw sy da tukar link blog..sebab teringat pada blog yg lama :)

    nanie-wonderland.blogspot.com

    ReplyDelete
  14. cantik gambar-gambar yang diambil... banyak sangat resort yg ada kat Janda Baik ni kan..

    ReplyDelete
  15. cantiknye gambar2 bunga tu....tapi paling cute budak yg pakai kasut angry bird tu....

    ReplyDelete
  16. teringin jugaklah nak pergi macam ni!!

    ReplyDelete
  17. @~Beb~Hahahaaa... btollah tu ye kate org tu nampak gayenya.. uuu creepy sangat! Agaknya TV bertukar2 tu pun ade kena-mengena tak? Weee..!

    ReplyDelete
  18. @SharinginfozYe ke? Stay katner? Kat sini pun memang training centre. Agaknye sebab tu kot untuk family vacation ni kureng sket kotttt...

    ReplyDelete
  19. @MamaEmaMaseh Emma. Ak-ah manyak sangat but this taim salah pilih kotttt? Erk!

    ReplyDelete
  20. @Ucu FaridahMaseh Ucu. Alaaa yang selipar buruk kaler cream tu tak cantik ke? Akaka.... *majuk*

    ReplyDelete
  21. Hi farah.. Janda baik mmg xde ape2.. Kalau nak gi homestay, baik gi kuantan..byk sket tempat bole berjln..

    ReplyDelete
  22. @hushsyaOoo ye hehe... hmm haritu pasal budak2 tu nak mandi sungai so gugel punye gugel cam kat Janda Baik ni best. Tapi udahnye tulah hujan pulak, nak mandi penama haha...

    ReplyDelete
  23. the nature looks so good! but i prefer hot shower there :( i mean, in such beautiful place, how come no hot water?

    Latest: Happy Father's Day

    ReplyDelete
  24. @FiSh. ohFISHieeHaaa tau takper! Imagine yourself get up in the cold wet morning only to find out that there is no hot water in the tub! Grrr...

    ReplyDelete
  25. cantik ler view kat situ.. but bila baca tang yg x best nyer... terbantut impian nak gi

    ReplyDelete
  26. @Kesuma AngsanaViewnya agak mendamaikan cume silapnya tulah. So kalau nak gi cuti situ pun rase cam hmmm.. huhuuu...

    ReplyDelete
  27. @corat coret sendiriSokmo tuko blog nih? Banyak peminat nih! Ahaks!

    ReplyDelete
  28. hi..checking2 pasal resort2 kat Janda baik, ternampak pulak ke blog u ni.. so kita nak share lah pengalaman kitaorg masa pegi bercuti di Janda baik baru2 ni.. masa kitaorg pergi tu..kitaorg duk kat Sri Pengantin Resort.. rasanya resort ni ngan d'ark dekat2 je kot..tapi mmg terbaek arr..bilik dia besor2.. kitaorg ambik deluxe room tu..ada katil 2 queen..pehtu yg best tu ada balcony..bawah dia ada kolam ikan.. pehhh..cantik! kalau budak2 sure suka tengok ikan2 tu..pehtu..resort ni pun ada swimming pool..tapi gila dalam..tak kesahlah..derang guna air bukit..sejukkkk besttttt! lenkali awak usha lak kat sini..mmg berbaloi2! ;)

    ReplyDelete
  29. @Budak_AmpangOwh ye ke? Thanks for sharing ye! Ak-ah ade kite terperasan signboard Sri Pengantin ni. rate dia mahai dok? Hehe... next taim nak terai gi sana pulak kan!

    ReplyDelete
  30. saya pernah menginap di resort ini selama seminggu atas urusan berkursus memang suasa perkampungan manjadi minat saya suasana nyaman sungai pun dihadapan saja dan dikelilingi pokok durian kalau tak silap saya aman damai rasa nya tapi saya tak pasti kos penginapan /makan sabab semua ditanggung beres.....sesuai membawa anak anak bercuti.

    ReplyDelete
  31. @AnonymousKalau free bukan sume pun best ke? Agaga... *Wink*

    ReplyDelete
  32. managemnt very bad. org senam robik pukul 7.. pa system x boleh ambil sebab ofiz bukak kul 830.. padahal dah tau dah tentative...food x sedap....

    ReplyDelete
  33. Wahh, best nya nampak suasana kat chalet ni.. Next time, boleh try chalet ni pulak..

    Last week kami sekeluarga ke sana jugak, tapi tak stay kat sini la.. Kami stay kat chalet lain, betul-betul depan D' Ark ni je.. tapi best jugak.. Sejuk sangat dan nyaman je rasanya.. :)

    http://miaqaisarah.com/2015/10/29/percutian-best-di-tams-chalet-janda-baik/

    ReplyDelete
  34. @MiZie SaRaHOoo chalet yang depan tu ek? Ok eh kat situ? Sana memang sejukkan? Thee...

    ReplyDelete

Terima kasih sebab komen! Saaaaayang korang!

Follow Me at flickr! .