Sesungguhnya Islam itu teramat cantik, tidak mungkin mengetepikan kecantikan seni fotografi yang istimewa, yang mampu menyentuh jiwa dengan 'cahaya islam' yang hakiki - Peter Sanders


Follow Us @soratemplates

Tuesday, April 17, 2012

Edisi mari belajar: Menu majlis harijadi



Haaa... harini meh kite semua sama-sama belajar nama-nama makanan yang boleh kite dapati di sebuah majlis harijadi kanak-kanak ye. Untuk pelajaran harini, kite akan mengkaji menu di majlis harijadi anak sedare  daku, Dayana Sofea. Jom layan!

Menu #1: BUTTER CAKE
Kek kosong ni mama dia buat. Maklumlah takut kek yang beli untuk tiup lilin kang tak cukup! (Tapi memang betul pun, daku tak dapat rasa kek Baskin Robbin yang sume orang kate sedap tuuu... uwaaaa...!!!)



Menu #2: POPIAH GORENG BERCILI (Sumpah yummeh!)
Kalau kite rasa menu kat umah kite tak mencukupi, tak salah untuk ke kedai di depan pasaraya Ong Tai Kim itu dan memesan RM20/- kuih ini. Orang tetap ingat tuan umah yang buat! Theee...


Menu #3: KUIH SAGU
Hini Wan Dolly besday girl yang buat. Mak memang terer wat kuih. Mak, besday kite lagi 3 bulan tau! Ingat ye! Ahaks!


Menu #4: PUDING TELUR
Ni pun makku yang wat. Jangan hengat anak mat saleh tak tau wat kuih melayu tau. Buku resepi manyak!


Menu #5: KARI AYAM
Yang ni makan ngan pulut sebenarnya tapi pulut lupa nak snap gambanya. Mase ni pun dah rase nak off kamera sebab tangan asek nak gapai pinggan dah!


Menu #6: AYAM MASAK MERAH
Mak mertua abangku masak. Memang perghhhhh!!! Orang meniaga memang masak sedap-sedap ke ek? Nape kalau daku yang masak tak pun sedap cam dorang haha!


Menu #7: SAMBAL GORENG
Ni pun mak mertua abang masak. Maveles!


Menu #8: KUIH KASWI
Ade lagi upenya kuih Puan Dorothy ni ye haha... aaa, ni pun mak den wat!


Menu #9: PUDING ROTI BERSOS
Haaaa... yang iniiiiiii... bukan daku buat! Ini jiran sebelah bagi. Yummeh okehhh!!!!!


Menu #10:  CHEESY WEDGES
Yang ini barulah daku yang wat. Lepas ni sile saksikan kejatuhan KFC okeh!


Menu #11: CHOCOLATE MOIST MUFFIN
Dalam malas-malasku sempat gak ku buatkan muffin ni untuk besday girl tauuu... (tapi nengok orang lain yang abeskan! Haha...)


Menu #12: NASI IMPIT
Nasi ni sparing dia ngan kuah kacang tapi lupe gak nak snap. Maklumlah... manyak tu daku nengok makanan! Ingat tak teruja ke? Wajiblah lupekannn.... ngeeee...!


Menu #13: ......
Ops! Ni bukan makanan tapi ni budak yang habeskan nasi impit itu.

Notakaki Saiz Tujuh:
Sume gambar di atas diambil menggunakan kamera dari Samsung Galaxy Wonder. Okeh jugak ek? (ni first taim cube guna) Tak payah banyak nak kena edit cuma touch up contras jek.

Amacam? Terliur tak? Sape soh tengok! Akaka...

Signature

13 comments:

  1. lawa la kak deeb gambar die..heheh...akk senjaga wat sy terliur..dah la lapo nie..hehe..maceh....sbb bg idea nk wat tuk bufday acha nnti..kekeke..nk resepi butter cake & puding roti bersos(eh tp nie jiran bg kan?hehe) bule?!

    ReplyDelete
  2. weiiii....ghairah tgk gambo makanan! hahahaha!!!

    ReplyDelete
  3. nak gak recipe puding roti tuh...x kesahlah walaupon jiran yg bagi! pegi tanya jiran tu recipe! hahahaha

    ReplyDelete
  4. @oshin-jamelKan? Tak expect sgt kamera dia ok tp ... ok gak! Hmm kek butter tu nanti kite mtk kakak ipar kite ye. Yg puding tu... tak jamin! Akaka... Tungguuuu...!

    ReplyDelete
  5. @adex-aiedaHahahaa... kalau terserempak ngan dialah ye. Depa tu org kaye jenih doploh pat jam berkurung dalam ghomah. Kot ade terserempak dia kite mintak k! Wink!

    ReplyDelete
  6. makaihh, banyaknya makanan..mesti meriah sambutannya..

    ReplyDelete
  7. @MamaEmaHeheee.. meriahhh! Meriah dengan makanan! ;P

    ReplyDelete
  8. byknya makanan~~!! :D

    haha msti sdp sgt kan cheezy wedges 2,,smp leh jatuhkan kfc..;)

    >penggemarcheezywedgeskfc<

    ReplyDelete
  9. @UniMeOwHeheee... nengok le sape yang membikinnye! Agaga (perasan)

    ReplyDelete
  10. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  11. @mamabieyAlahh janganlahhhh.. malu i.. *tersipu-sipu*

    ReplyDelete

Terima kasih sebab komen! Saaaaayang korang!

Follow Me at flickr! .